Eerdere goede doelen

2018 – Aafje

Een deel van de netto-opbrengst van de Rotterdam RibRally komt ter beschikking voor Rotterdamse goede doelen. Voor 2018 was één van die Rotterdamse doelen: Aafje, en dan specifiek locatie Rozenburcht, waar de RRR een BBQ organiseerde voor 120 bewoners en het personeel. Dit werd opgesierd met live muziek. Door het mooie weer, het lekkere eten en de hulp van vele vrijwilligers werd het voor de bewoners een dag om nooit te vergeten.

2018 – Stem zonder gezicht

Het tweede Rotterdamse goed doel voor 2018 was Stem zonder gezicht. Rotterdam RibRally bood Stem zonder gezicht, de stichting die zich sterk maakt voor kinderen in Rotterdam die in armoede leven, een dagje Diergaarde Blijdorp aan voor 100 kinderen, de kinderen konden uiteraard hun papa en mama meenemen. De dag werd compleet gemaakt met kinderschminkers, lunch en een ijsje.

2015, 2016, 2017 en 2018 – Lymph&Co

In 2015 committeerde Rotterdam RibRally zich voor drie jaar aan Lymph&Co. Deze stichting steunt grensverleggend onderzoek om de behandeling van lymfklierkanker te verbeteren. Ongeveer 1 op de 50 mensen krijgt tijdens zijn of haar leven de diagnose lymfklierkanker. Alleen al in Nederland komen er ongeveer 4.000 nieuwe patiënten per jaar bij en dit aantal neemt toe. Ondanks intensieve behandelingen overlijden in Nederland jaarlijks meer dan 1.000 patiënten als gevolg van deze ziekte. Er is nog te weinig aandacht voor lymfklierkanker en er zijn nog onvoldoende goede behandelingsmogelijkheden. Rotterdam RibRally heeft in 2017 hun commitment aan Lymph&Co voor nog eens 3 jaar verlengd.

2014 – Diergaarde Blijdorp

De opbrengst van de derde editie van de Rotterdam RibRally ging naar Diergaarde Blijdorp. Deze Rotterdamse dierentuin behoeft nauwelijks enige introductie: het is een van de oudste dierentuinen van Nederland en bestaat al sinds 1857. Met ongeveer 1,6 miljoen bezoekers per jaar is de diergaarde een van de meest populaire attracties van Nederland. Daarnaast is de dierentuin actief in diverse fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten en geeft het steun aan natuurprojecten over de hele wereld.

De opbrengst vond zijn weg naar de stokstaartjes in Diergaarde Blijdorp, die dringend een nieuw onderkomen nodig hadden. Stokstaartjes (of aardmannetjes) zijn sociaal levende roofdiertjes die tot de mangoesten behoren. Het nieuwe verblijf past beter bij de behoeften en gewoonten van deze diersoort.

2013 – Cordaid Microkrediet

De opbrengst van de tweede editie van de Rotterdam RibRally ging naar Cordaid Microkrediet. Deze hulporganisatie verleent kleine ondernemers in ontwikkelingsladen een lening zodat ze een eigen bedrijfje kunnen starten of uitbreiden. Op die manier krijgen deze ondernemers een toekomst en groeien ze in hun zelfstandigheid, zelfvoorziening. Daarvoor is een lening van €50,- vaak al voldoende. Ruim 95% van de leningen wordt uiteindelijk terugbetaald, zodat het geld voor een andere ondernemer opnieuw kan worden ingezet.

De bijdrage van de Rotterdam RibRally 2014 vond zijn weg naar de stokstaartjes in Blijdorp, die waren dringend aan een nieuw onderkomen toe. Hun oude verblijf voldeed niet langer aan de behoeften en gewoonten van de stokstaartjes. Stokstaartjes (of aardmannetjes) zijn sociaal levende roofdiertjes die tot de mangoesten behoren. Niet te verwarren met de Engelse naam ‘meerkat’, die bij ons is voorbehouden aan een apensoort.

De opbrengsten werden in geheel besteed in Honduras, waar ruim 32% van de bevolking in grote armoede leeft. In totaal zijn er 72 microkredieten verleend, variërend van €50,- tot €500,-, afhankelijk van de behoefte van de ondernemer. Zo zijn 47 van de ondersteunde ondernemers boeren: zij gebruiken hun microkrediet om zaaigoed, kunstmest, gereedschap of machines te kopen en betalen de lening af na de oogst. Daarnaast hebben de ondersteunde ondernemers trainingen gevolgd zodat zij hun bedrijf nog beter kunnen runnen, zoals boekhouden en marketing.

2012 – Kinderhaven

De opbrengst van eerste editie van de Rotterdam RibRally kwam ten goede aan Kinderhaven, een samenwerking tussen het Sophia kinderziekenhuis en het Havenziekenhuis. Op deze afdeling worden kinderen met allergieën en eczeem geholpen. Deze kinderen hebben in de meeste gevallen meerdere jaren zorg nodig.